Sıkça Sorulan Sorular
Riskli yapı tespiti ile deprem performans testi aynı şey mi?
Deprem performans testi (Özel rapor) tapuya işlenmeyen, rapor kapsamında binanın yıkım veya güçlendirme sürecinin ve zorunluluğunun doğmadığı , durum tespiti açısından “gayri resmi” olarak düzenlenmiş bir rapordur. Riskli yapı tespiti ise 6306 Sayılı Kanun’a göre hukuki ve mülkiyet anlamında netice doğuran Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılan, sonucunun bu kurum ve kuruluşlar tarafından Bakanlığa veya İdareye (belediyeye) bildirildiği rapordur. Riskli yapı tespitinde geri dönüş yoktur. Kat malikleri ekonomik olarak zorlansalar dahi güçlendirme veya yıkım / yeniden yapım sürecine dahil olmak zorundadırlar.
Riskli yapı tespitinde karot alınması zorunlu iken deprem performans testinde zorunlu değildir. Deprem perfomans testinde daha çok hasar vermeyen ölçüm teknikleri kullanılmaktadır.
Gerek riskli yapı tespiti için gerekse deprem performans tespiti için diğer maliklerin onayına, kurul toplantısı yapmalarına veya bir yeter sayıya ihtiyaç yoktur.
Deprem performans testi analiz süresi yapının cinsine, kat sayısına, kompleksliğine ve diğer özelliklerine göre değişmektedir. Bu süre genellikle 1-3 ay arasında değişmektedir.
Deprem performans testi analiz maliyeti de yapının cinsine, kat sayısına, kompleksliğine ve diğer özelliklerine göre değişmektedir. Fiyat bilgisi için lütfen iletişime geçiniz.
Yapının güçlendirme süreci yapının kat sayısına ve diğer özelliklerine göre değişmekte olup genellikle 3 ay ile 1 yıl arasında tamamlanmaktadır.